Vrijstellingen DER Touristik Deutschland en Olimar Reisen ingetrokken

6 januari 2023

Dit bericht is bedoeld voor degenen die (mede) als wederverkoper van reizen van reisorganisatoren actief zijn (ofwel retailers).

Het bestuur van SGR heeft besloten om met ingang van 1 januari 2023 de aan DER Touristik Deutschland (handelend onder: ITS Reisen, JAHN Reisen, TRAVELIX, DERTOUR, ADAC Reisen, Meiers Weltreisen en Clevertours.com) en Olimar Reisen verleende vrijstelling in te trekken. Betreffende buitenlandse touroperators die via Nederlandse reisretailers worden verkocht waren niet bereid om een verklaring leveringsplicht per 1 januari 2023 met SGR te tekenen. Dit betekent concreet dat deze touroperators richting SGR niet willen instaan voor het nakomen van de verplichtingen richting de consument die betaald heeft aan de retailer (als betaaladres van de buitenlandse touroperator).

Let op!
Alle pakketreizen of reisdiensten geboekt vanaf 1 januari 2023 van DER Touristik Deutschland en Olimar Reisen vallen onder de risicodragende omzet van de retailer, ongeacht of er sprake is van bemiddeling of niet.

Indien een buitenlandse touroperator geen verklaring leveringsplicht tekent is de buitenlandse touroperator niet bereid om een reis(dienst) te leveren bij faillissement van de reisagent – indien de klantgelden niet zijn doorgestort – en heeft SGR derhalve ook onvoldoende zekerheden van de reisagent, indien deze omzet niet risicodragend zou zijn.